Новини

Що треба знати про холеру
Холера - це гостре кишкове захворювання, яке відноситься до особливо небезпечних інфекцій і розповсюджене по всій Землі. Збудником холери є холерний вібріон.
Холерою хворіє лише людина, яка є єдиним джерелом інфекції. Вона виділяє холерний вібріон у навколишнє середовище, або у стані здорового носійства. У першому випадку величезна кількість вібріонів виділяється при блюванні та діареї, у другому – з екскрементами. Вібріони потрапляють у каналізаційні стоки, воду відкритих водоймищ чи резервуарів. При недотриманні правил особистої гігієни, збудник через немиті руки потрапляє у харчові продукти, на білизну, посуд.
Крім того, розповсюджують холеру також мухи. Вібріони добре зберігаються і навіть розмножуються у молоці, м’ясних блюдах, воді. Людина заражається холерою при догляді за хворим, купанні, вживанні води з відкритих водоймищ чи забруднених продуктів. Час, що проходить від моменту зараження до проявлення перших симптомів, складає 5 – 6 днів. Починається хвороба з діареї та блювання, які стають дуже частими (більше 10 раз на годину). Розвивається велика слабкість, запаморочення, загострюються риси обличчя. У тяжких випадках за день-два настає різке зневоднення організму. Без медичної допомоги, або при загострені настає смерть. Хвороба холери може протікати й атипово, як легка діарея.
Щоб попередити зараження цією тяжкою хворобою, потрібно:
- дотримуватися чистоти у квартирі, місцях громадського користування, боротися з мухами;
- ретельно мити руки з милом перед приготуванням чи споживанням їжі;
- не залишати їжу відкритою, брудний посуд мити негайно;
- обов’язково запобігати забрудненню харчових продуктів, які вживаються без термічної обробки (хліб, сир, сметана);
- молоко – кип’ятити;
- воду з відкритих водоймищ, необладнаних колодязів пити тільки після кип’ятіння. Не вживати некип’ячену воду з випадкових джерел;
- не купатись у місцях, не призначених для купання.
З появою будь-яких ознак кишкового розладу негайно звертайтесь до лікаря. Не займайтесь самолікуванням!
680
0